WAAROM WAT WE NIET DOOR HEBBEN ONS TOCH KWAAD KAN DOEN.

Een gesprek met mijn moeder van al weer een aantal jaar geleden doet me de laatste tijd denken aan hoeveel er voor mij eigenlijk veranderd is zins dat gesprek plaats vond. Het was een van de eerste keren dat we ons vrij genoeg voelden om over de patronen en schaduwkanten van onze relatie te praten. Een pittig gesprek maar zo verhelderend hoe onze relatie tot elkaar en tot onszelf langzaam zichtbaar werd.

Hoe onze connectie gevormd was door schuldgevoel, please gedrag, denken voor de ander, geven om te krijgen en tal van andere nu zo duidelijke patronen. Het was fijn om het allemaal op tafel te gooien, het heeft ons dichterbij onszelf en bij elkaar gebracht maar daar was een lesje grenzen stellen en zelf weerspiegeling wel voor nodig en man wat was dat confronterend.

HET BEGINT MET JE HANDEN.

Het vinden van je grenzen begint met het voelen van jezelf. Hoe voel je waar jou grens ligt en hoe geef je die aan?. Het begint bij jou, je handen hebben ongeveer 9000 zenuwpunten waarmee je de wereld ervaart en weten waar je grenzen liggen kan alleen door ze te voelen en aan te geven. Als we iets voelen met onze hand dat fijn is zenden we signalen naar het zintuigelijk deel van ons brein en het aktiveerd de directe route naar plezierig gevoel ook wel de instroom genoemd.

Als je op het zelfde moment je hand ook gaat bewegen om nog meer te voelen aktiveer je het motoriek gedeelte van het lichamelijk zenuwstelsel dat impuls en beweging beheerst om in actie te komen. Voelen en bewegen voor je eigen plezier creëerd iets magisch en impactvol.

Door mijn eigen werk en ervaring met somatic empowerment weet ik hoe het is om je volledig vrij te kunnen voelen, en natuurlijk loop ik ook nog wel eens tegen een grens aan waarvan ik niet wist dat ik hem had of vind ik het moeilijk om iets te zeggen maar dat kan ik alleen doen als ik blijf voelen en zeggen wat ik nodig heb of waar mijn grenzen liggen.

GRENZEN STELLEN CREEERD VRIJHEID.

Weten wat je grenzen zijn geeft je kracht om te voelen waar je behoeftes en verlangens liggen. Deze twee kanten van mijzelf heb ik lange tijd verwaarloosd, te bang om iets te vragen of te ontvangen bang voor veroordeling, afwijzing, schaamte, schuldgevoelens noem ze allemaal maar op.

Toen ik eenmaal mijn grenzen leerde kennen kon ik voelen dat alles wat ik zo lang niet had gedaan nu wel kon! Alles was zo duidelijk en helder voor iedereen en voor mijzelf ook. Ik kon om iets vragen voor mijzelf en of ik nou een ja of een nee kreeg dat maakte niet uit ik had het gevraagd en daar gaat het nou juist om.

VOELEN IS LEVEN

Somatic empowerment is een geweldige manier om te ervaren duidelijk en helder je grenzen aan te geven, te vragen om wat je wilt,
Een heldere ja en nee te belichamen en je schaduwkanten te leren kennen.

Hoe goed ben jij met het aangeven van je grenzen?

Er is nog ruimte deze week voor jou.